Til hovedinnhold

Smarthus

Smarthus hjelper deg å spare strøm og med å få en enklere hverdag. Våre elektrikere gir deg gode råd om hvilken smarthusløsning du bør velge.

Sort termostat og bryter fra Eaton i lyse omgivelser. Foto
Foto: Eaton
  • Forenkler hverdagen
  • Sparer strøm
  • Enkelt for deg å bruke

Smarthus er et fellesbegrep på alle mulighetene du har til å styre huset ditt. Det er mange valg der ute, men våre elektrikere kan gi deg god veiledning slik at du kan velge det riktige smarthuset for deg og dine behov.

Derfor bør du installere smarthus

Når du får et smarthussystem installert legger du til rette for at hverdagen blir enklere. En enklere hverdag som er mer energieffektiv, som er mer behagelig og som rett og slett gjør deg glad og fornøyd.

Det er mange systemer som gir deg muligheten til å legge til nye funksjoner etter hvert som du ønsker det. Noe som gjør at din hverdag blir enklere og enklere.

Smarthussystem hjelper deg å spare strøm

Automatisk justering med scener og sensorer

Et godt smarthussystem vil hjelpe deg å spare strøm med å styre varmen, som varmekabler, panelovner og varmtvannsberederen ut fra når du trenger varme og varmtvann. Du beholder komforten men sparer penger, uten å tenke på det i hverdagen.

Enkelt å overstyre manuelt

Det kan selvfølgelig være situasjoner hvor du gjerne skulle hatt litt ekstra varme på et tidspunkt av dagen som smarthussystemet ditt har justert ned varmekablene. Men da er det enkelt å skru opp varmen, så du får komforten du ønsker.

Viktig å tenke på med smarthus

Krav og regler

Det er ingen krav og regler for smarthussystem spesifikt.

Hva skal du styre?

Enkelt eller omfattende

Et smarthussystem kan være for kun noen få funksjoner, som lys eller varme. Men du kan også velge løsninger som lar deg styre så godt som hele huset. Det kan være lurt å velge et system som kan tilpasses hele huset, selv om du i første omgang kanskje bare skal styre lys og varme. Da slipper du å velge løsning på nytt om du senere skal bygge ut smarthussystemet ditt.

Sensorer som hjelper deg i hverdagen

Om du plasserer sensorer på en smart måte kan du enkelt få til løsninger som gjør hverdagen enklere. For eksempel at lyset går på i gangen når du kommer inn med hendene fulle av handleposer, og at lyset i ganga og på badet automatisk går på med svakt lys når barna må opp på do om natta.

Tid for hjem sesong 22 episode 11 Etterbilde og Erik viser dør og vindussensor til venstre, mens bilde til høyre er nydelige omgivelser innvendig i rommet. Foto.
Foto: Pandora Film/TV 2 (t.v.) / Foto: Per Olav Sølvberg

Design

Mye av smarthussystemet er naturlig nok ikke synlig. Brytere, dimmere og stikkontakter er det som er mest synlig, og her kan du finne løsninger som gir deg gode valgmuligheter. Mange av våre leverandører har også smarthussystem som har akkurat samme design som de tradisjonelle elementene, så du kan installere nye smarte stikkontakter uten at de skiller seg fra de du har fra før.

Styring via Google Home, Alexa og Siri

Det er etter hvert blitt vanlig at smarthussystemene kan styres via Google Home, Alexa og Siri. Da slipper du å forholde deg til egne apper på mobilen når du skal sette på lys, skru ned varmen eller senke markisene.

Elektriker i EL-PROFFEN installerer en smart termostat. Foto.

Kan du installere smarthus selv?

Med smarthussystem kan du gjøre mye av jobben selv, men du trenger hjelp av elektrikeren for alt som skal være en fast del av det elektriske anlegget.

Dette kan du gjøre selv

  • Sette inn ekstra smarthusdingser som skal stå i stikkontakter

  • Koble systemet opp mot Google Home, Siri eller Alexa

  • Sette opp automatikk, ofte kalt scener eller scenarioer

Dette må elektrikeren gjøre

  • Installere smarte brytere og stikkontakter

  • Koble opp smarte termostater

  • Noen sensorer kan det være at elektrikeren må sette opp

Hva koster smarthus?

Prisen på et smarthussystem kommer helt an på hvor omfattende systemet skal være. Du kan velge enkle løsninger som lar deg styre et par lyspærer, og opp til systemer som styrer hele huset.

Våre elektrikere hjelper deg med å finne det systemet som passer best for deg, og gir deg garanti på produktene og installasjonen.

Bestill smarthus

Er du klar for å installere smarthussystem, eller ønsker du å få råd av elektriker først? Våre elektrikere hjelper deg med å få det systemet som passer deg.

Finn elektriker nå